Hatékonyságoptimalizálás és optimalizált folyamatok segítségével

a Glüpker Blechtechnologie a CLOOS hegesztéstechnikában bízik

HAIGER/NEUENHAUS – Az automatizálás, a digitalizáció és az összekapcsolt rendszerek egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a Glüpker Blechtechnologie cégnél. A fémlemezekre specializálódott vállalat célja tovább növelni a minőséget és a produktivitást a gyártóegységében és biztosítani a hosszútávú versenyképességet. Mind kézi, mind automata hegesztésben a cég az utóbbi 20 évben a CLOOS technológiáira támaszkodott.

1981-es alapítása óta a Glüpker Blechtechnologie GmbH folyamatosan növelte szakértelmét a fémlemez megmunkálásban – különösen a rétegezés, élezés és a hegesztés területén. A vállalat neuenhausi telephelyén 500 dolgozó körülbelül 50 000 tonna anyagot dolgoz fel nagyjából 500 000 megrendeléshez. A feldolgozott alkatrészek rendkívül széles spektrumon mozognak, mivel a Glüpker Blechtechnologie sok vállalat beszállítója több ipari szektorban is.

Ezzel egyidőben, a vállalat kiterjedt szakértelemre tett szert az alkatrészek tekintetében és a saját berendezéseit is maga gyártja. Ügyfelei különösen nagyra értékelik a vállalat rövid gyártási idejét és annak magas színvonalát. „Folyamatosan versenyben vagyunk kelet-európai és ázsiai gyártócégekkel”, magyarázza Jürgen Gerst, a Glüpker Blechtechnologie vezetőségi tagja. „Ahhoz, hogy hosszútávon biztosítani tudjuk pozíciónkat, magasfokú automatizációra van szükségünk.” Éppen ezért a Glüpker Blechtechnologie folyamatosan invesztál modern gépparkjába.

CLOOS robot hegeszt alkatrészeket pótkocsikhoz

1. kép: CLOOS robot hegeszt alkatrészeket pótkocsikhoz

Megbízható hegesztőrendszerek a hegesztési eljárásokhoz

A cég gyártási terveihez elsődleges fontossággal bírnak a tiszta és ismételhető eljárások. Az összes termékinformáció és eljárás összekapcsoltan működik. „Mi az ipar 4.0-ban élünk,” hangsúlyozza Gerst. „Annak érdekében, hogy az összetett gyártási folyamataink zökkenőmentesen működjenek, a rendszernek nem lehet üresjárata.” Mivel Gerst óriási jelentőséget tulajdonít a rendszer megbízhatóságának, ezért több éve a CLOOS-t választotta partnerének mind a kézi, mind az automata hegesztés tekintetében. A helyszíni támogatást a CLOOS értékesítési és szolgáltató partnere, a burgwedeli székhelyű Engelking Schweißtechnik biztosítja.

A Glüpker Blechtechnologie első robotrendszerét 1990 elején léptették működésbe. Mára már a vállalat 30 automatizált hegesztő robotrendszert használ. Ezek között vannak kompakt robotrendszerek kisebb alkatrészek hegesztéséhez, valamint vannak nagyméretű, többrobotos rendszerek összetett alkatrészek gyártásához. A régebbi rendszerek felújításra is kerültek, hogy korszerűek és üzemképesek maradjanak.

A kétállomásos kialakítás biztosítja, hogy a rendszeroperátor betöltse az egyik állomást, míg a másik állomáson hegeszt a robot

2. kép: A kétállomásos kialakítás biztosítja, hogy a rendszeroperátor betöltse az egyik állomást, míg a másik állomáson hegeszt a robot

Offline programozás a CLOOS RoboPlan szoftverrel

3. kép: Offline programozás a CLOOS RoboPlan szoftverrel

A hegesztési területen előforduló eljárások is optimálisan vannak rendszerezve. „A „gyűjtő” a hegesztendő darabokat feldolgozható mennyiségben a hegesztési és rendszeroperátori munkaterületre szállítja,” magyarázza Gerst. „Ezen felül, a hosszú hegesztési időt igénylő komponensek kombinálva vannak a rövid hegesztési időt igénylőkkel a másodlagos idők minimálisra csökkentésének érdekében.” A különböző robotrendszerek hasonló felépítésűek és ugyanazok a programok futnak rajtuk. Ez nagyban egyszerűsíti a kezelőszemélyzet munkáját.

 

Időmegtakarítás offline programozással, a RoboPlannal

A robotrendszerek offline programozása a CLOOS RoboPlan szoftverével valósul meg. A rendszer működésével egyidőben új program készítésére van lehetőség a RoboPlanban. A hegesztési, keresési és mozgatási útvonalak 3D-s modellekkel meghatározhatók és a hegesztési paraméterek és más, a program működtetéséhez szükséges funkciók is definiálhatók. A program már azelőtt eszerint van megalkotva, hogy a robothoz kerülne a munkaterület optimalizálásához. Ez az eljárás kevésbé időigényes, mint egy teljesen új program megalkotása a rendszerben.

A Glüpker Blechtechnologie a RoboPlant megvalósíthatósági felmérésekre is használja, mely feltárja, hogy az automatizáció mikor gazdaságos. Itt a magas ismételhetőség, eljárás-megbízhatóság és a megnövelt hegesztési sebesség a számbavett tényező. Alapvetően elmondható, hogy az automatizált rendszerek kifizetődők, amennyiben tíz vagy több hasonló összetevőre van szükség.

Sokoldalú áramforrás a rugalmas kézi hegesztéshez

A kézi hegesztés területe továbbra is kiemelt fontosságú a fémlemez-megmunkáló szakembereknek számára. Néhány esetben az alkatrészek vagy összetevők mértana nem teszi lehetővé a robotos hegesztést. A vállalat minden kézi hegesztőállomása ugyanolyan felszereltségű, annak érdekében, hogy a dolgozók könnyedén és rugalmasan használhassák őket. A moduláris hegesztőállomások központi eleme a CLOOS QINEO PULSE áramforrása. Ez a nagy kapacitású hegesztőáramforrás a maximális pontosság mellett optimális begyújtással és hegesztési paraméterekkel rendelkezik. A sokoldalú felhasználási lehetőségei mellett a QINEO PULSE ideálisan illeszkedik a Glüpker Blechtechnologie széleskörű alkalmazásaihoz.

Amennyiben a robotos hegesztés nem gazdaságos a mennyiség vagy az összetevők mértana miatt, akkor kézi hegesztést alkalmaznak

4. kép: Amennyiben a robotos hegesztés nem gazdaságos a mennyiség vagy az összetevők mértana miatt, akkor kézi hegesztést alkalmaznak

A Glüpker Blechtechnologie több mint 100 CLOOS hegesztőgépet használ. A hegesztőáramforrások egy központi számítógépről kezelhetők és kontrollálhatók a QINEO DATA MANAGER (QDM) szoftver segítségével. Ez az eszközök rendkívül hatékony kezelhetőségét teszi lehetővé, mivel az Etherneten keresztül munka- vagy projektspecifikus adatokat szolgáltat.

Motorfedelek gyártása építkezési járművek számára Qineo Pulse áramforrással

5. kép: Motorfedelek gyártása építkezési járművek számára QINEO PULSE áramforrással

A minőség és a produktivitás további növelése automatizálással

Előretekintve, a Glüpker Blechtechnologie a jövőben is invesztálni fog az automatizált termelési megoldásokba. Miközben a minőségi és hatékonysági elvárások folyamatosan nőnek, hiány van jól képzett hegesztési szakemberekből. „Csak vonzó munkalehetőséget teremtve fogunk megfelelő munkaerőt találni és hosszú távon elkötelezni őket a vállalatunk felé”, mondja Gerst. „Ugyanakkor az elvárások a robotkezelők felé egészen mások, mint a kézi hegesztőké.” Biztosítandó, hogy a dolgozók jól tudják üzemeltetni a CLOOS rendszereket, a vállalat nagy hangsúlyt fektet az alapos betanításra. Éppen ezért a Glüpker Blechtechnologie a CLOOS oktatási programjait alkalmazza.

Egy másik kihívás a limitált gyártási terület – a vállalat folyamatosan növeli a gyártócsarnokait, azonban a teljes 35000 nm-es helyiség már teljes mértékben kihasznált. Ennek következtében szükségessé vált a termelékenység növelése a meglévő területen belül. „A jövőben szeretnénk a kézi operációs tevékenységet is automatizálni és tovább csökkenteni az üzembehelyezési időt és a termelésmentes időszakokat, hogy összességében jobb időgazdálkodást érhessünk el”, magyarázza Gerst. „Nagyon örülünk, hogy a jövőben is a CLOOS fog támogatni minket a kihívásainkban.”

 

Szerző: Stefanie Nüchtern-Baumhoff
Carl Cloos Schweisstechnik GmbH

FELIRATKOZÁS

Az iparági és céges hírekről, ajánlatokról...

ELÉRHETŐSÉGEK

2142 Nagytarcsa,
Alsó Ipari krt. 6., G épület

Telefon: +36 28 200 280
Szerviz hotline: +36 20 365 2447

E-mail: info@cloos.hu
Részletes elérhetőségek: Kapcsolat

GINOP banner

Pin It on Pinterest

Share This